Betekenis
27 jan 2016

Betekenis

Het overkomt ons allemaal. Elke dag weer. Er komen dingen op ons pad waar we niet om gevraagd hebben en waar we wel om gevraagd hebben. In beide gevallen kan het zo zijn dat het anders uitpakt dan we gedacht hadden. Sterker nog in de meeste gevallen pakt het anders uit dan we gedacht hadden. Helemaal als we te maken hebben met andere mensen. In sommige gevallen kunnen we best uit het veld geslagen zijn door de dingen die gebeuren. Wat doen we dan, hoe gaan we daar mee om?

Afgelopen week alleen al zijn er heel wat dingen gebeurt die toch net iets anders zijn verlopen als ik zou willen. Van nature willen we controle hebben over onze activiteiten. Over wat we zeggen, wat we vragen, en wat we doen. In veel gevallen lukt dat ook wel en weten we redelijk goed wat we over willen brengen. Als gevolg daarvan willen we ook controle hebben over hoe iets aankomt, hoe het beleeft wordt en wat er mee gedaan wordt. En dat lukt nou juist net niet. Iemand anders ontvangt de boodschap en kan daarmee doen wat hij wil. Wat jij als ‘gewoon’ een vraag had beschouwd kan bij de ander overkomen als nieuwsgierig, bemoeizuchtig of inderdaad oprecht geïnteresseerd.

Waar ligt dat dan aan? Is het de manier waarop je iets zegt, de alternatie in je stem of de klemtoon in een zin? Of ligt het helemaal niet aan jou? Natuurlijk zal de toon er iets mee te maken hebben, wellicht de ‘trigger’ die alles in gang zet, maar hoofdzakelijk niet alles. Over het algemeen hebben we te maken met de gemoedstoestand en ervaringen van de ander. Wanneer die persoon net door iemand uitgekafferd is of wanneer ze een eerdere vervelende ervaring met je hebben gehad en jij benadert hem of haar met een vraag dan is de kans groot dat ze daar negatief mee om zullen. Of wanneer iemand zojuist een salarisverhoging heeft gehad of een fijn moment in het gezin heeft beleeft dan zal die een zelfde vraag heel anders ervaren. Sterker nog, hoe iemand is opgevoed en opgegroeid heeft een nog sterkere invloed op dergelijke reacties. Iemand die is opgegroeid als een criticus, waarbij op alles een duidelijke mening werd gegeven zal anders naar het leven kijken als iemand die is opgevoed als een vrije geest. Waarbij niets hoeft en alles mogelijkheden biedt.

Met andere woorden, de focus, de gevoelens en de aangenomen identiteit van de persoon zullen veel invloed hebben op de betekenis die ze aan de gebeurtenis geven.  Hoe ervaren wij de gebeurtenissen in een dag, wat wordt er tegen ons gezegd en hoe gaan wij daarmee om. Zijn wij opgegroeid met de gedachte dat het leven een spel is waarin de mogelijkheden uitgetest moeten worden of zijn we opgevoed  met de gedachte dat het leven heilig is en elke minuut telt om het goede te doen. Dat zou nogal wat verschil maken. Om maar niet te spreken over alle varianten die er tussenin liggen. Zouden dergelijke mensen anders omgaan met de gebeurtenissen in hun leven? Welke keuze zou jij maken in de verschillende gevallen? Kies je voor de zekerheid van alle dag of ga je voor de variatie in het onbekende? Wat is je aard of je natuur om te doen? Welke identiteit heb je jezelf met de jaren aangemeten? Je onderbewuste zal er alles aan doen om zich te conformeren aan de aangenomen identiteit, zelfs als het schadelijk is. Daarmee bepaal je dus ook een groot deel van de betekenis die je aan de ervaringen in je leven meegeeft.

Samenvattend kunnen we zien dat onze ervaringen en aangenomen identiteit ervoor zorgen dat we een keus maken wanneer er dingen in ons leven gebeuren. Welke betekenis wij kiezen zal de verdere vorm van ons leven gaan bepalen.

Wanneer we dit bekijken in onze relaties kunnen we er ook altijd stil bij staan dat de ander vanuit een totaal ander gezichtspunt, andere levenservaring en andere identiteit uitdagingen in de relatie zal ervaren. Op momenten dat belangrijke gebeurtenissen in relaties met heftige emoties worden besproken zijn we geneigd hieraan voorbij te gaan en kijken we alleen nog maar naar ons eigen punt of gevoel wat we op dat moment duidelijk willen maken, terwijl het dan juist zo belangrijk is om echt naar de ander te luisteren en mee te nemen waar hij of zij vandaan komt. De betekenis die we op dat moment geven aan een zoen, een ruzie, een opmerking of wat dan ook bepalen hoe we in de relatie staan en wie we zijn en gaan worden. In feite heeft niets in het leven echt een betekenis, behalve de betekenis die wij er op dat moment aan geven.

Wetende dat persoonlijkheden en de aangenomen identiteit binnen een relatie zo verschillend kunnen zijn of anders dan in het begin van de relatie is het goed om daar van te voren bij stil te staan op kritische momenten. Als er een belangrijk gesprek gevoerd moet worden, waarom dan niet stilstaan bij de eigenschappen van je partner en hoe deze de boodschap zal gaan opvatten en ervaren. Niet kijkend door je eigen bril van het leven maar rekening houdend met de ander. Eveneens wanneer ons iets wordt verteld wat pijn doet of niet leuk is om te horen. We mogen er toch vanuit gaan dat onze partner iets zegt met de beste intentie en er niet bewust op uit is om onze te kwetsen. Welke betekenis geven wij dan aan wat er gezegd wordt. Kiezen we ervoor om te leren en te groeien en daarmee naar een volgend niveau te stappen?

De betekenis die wij geven aan de dingen die ons overkomen in het leven of in onze relaties zijn direct bepalend voor de kwaliteit en ons geluk in het leven of die relaties. We kunnen niet bepalen wat er allemaal op ons pad komt, maar wel hoe we er mee omgaan en welke betekenis we eraan meegeven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

14 + vijftien =