Een probleem waar ik al 3 dagen mee rond loop…
26 sep 2016

Een probleem waar ik al 3 dagen mee rond loop…

zwareladingSoms vragen mensen mij “waarom coaching, dat heb je toch niet nodig?” Dan glimlach ik vriendelijk en denk ik bij mezelf…. Beschouw me maar als een manusje van alles! Ik zal een persoonlijke ervaring delen hoe ik daar zo op kom om dat te zeggen… Ik ben opgegroeid met een moeder die overal “mannetjes” voor had. Ze kwam uit Indonesië waar ze voor alles en nog wat “mannetjes” hebben ( wat ook heel goed vrouwtjes kunnen zijn). Ze zei altijd: “ als je ergens 3 dagen mee rond loopt en je komt er niet uit, dan heb je een andere persoon nodig om je er mee te helpen”. En dan had ze altijd wel een naam of een vriendin die een naam had waar je terecht kon. Meestal kan je dus wel iemand gebruiken die jou kan helpen met inzichten die je nodig hebt om door te kunnen gaan. En soms zelfs om je ergens uit te halen.

Nu vind ik van mezelf dat ik best creatief ben in het vinden van oplossingen maar bij mij duurt dat soms langer dan 3 dagen.  Een enkele keer vind ik ook dat ik helemaal niemand nodig heb. Dat regel ik dan echt zelf wel. Maar er kwam een punt dat mijn partner en ik zeker wel wat hulp konden gebruiken in onze relatie. Die zijn we niet heel bewust gaan zoeken; oke, eerlijk is eerlijk… mijn partner wel. Ik wilde niet per se maar het kwam wel op mijn pad en ik vond het heel lastig om toe te geven dat ik hulp nodig had en om me open te stellen voor nieuwe inzichten.

De een doet yoga, de ander leest zelfhulp boeken. Maar ook een quote die je leest en je aan het denken zet of het beklimmen van de Kilimanjaro, een wandeling over het strand, bos, duinen of bivakkeren in de sneeuw is eigenlijk een vorm van coaching. Tekenen, knutselen, lezen, meditatie. Noem het soort van zelfcoaching… zelfreflectie. We hebben allemaal iets waar we ons naar terugtrekken, opladen of onszelf uitdagen. Een coach houdt je de spiegel voor en kent de shortcuts om het besef en de oplossingen sneller te laten komen. Bij het zelfcoachen zien we de blinde vlekken meestal niet.

Dat is nou precies wat een coach met je doet. Je kunt naar een coach gaan om heel bewust aan je eigen ontwikkeling te werken. Vaak heb je niet perse door dat je ergens tegen aan loopt maar zit je niet zo lekker in je vel of weet je simpelweg niet wat er aan de hand is. Het is dan al fijn om nieuwe inzichten te krijgen en zijn we daar in zekere zin niet allemaal naar op zoek?  Een goeie coach gaat bij jou te rade wat bij je past en welke inzichten er al in je schuilen. Het is zijn of haar taak om die aan de oppervlakte te krijgen en zo toe te passen dat je een eenvoudige strategie hebt om verder te gaan.

Dus als je mij de volgende keer ziet en de vraag stelt:” Coaching, dat heb je toch helemaal niet nodig?” Wees dan niet verbaasd dat ik je met een glimlach even aan kijk of je een onverwachte vraag stel, want dan probeer ik in te schatten wat jouw coaching moment zou kunnen zijn wat je voor jezelf gebruikt. Natuurlijk ben je zelf echt wel in staat om iets op te lossen. Het is gewoon makkelijker om met een coach te werken, zeker als je al 3 dagen met iets rond loopt waar nog geen oplossing voor is gekomen……..


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

10 + 19 =