Regels om aan je laars te lappen
04 apr 2016

Regels om aan je laars te lappen

rules3Met de jaren maakt ons onderbewuste allerlei verschillende levensregels aan. Dat hebben we nodig om te kunnen functioneren. Maar dragen al die regels nog wel bij tot je ontwikkeling. Zijn ze correct en up-to-date of heb je een opschoning nodig en kan je de regels die je nu inmiddels beperken vervangen met nieuwe die je potentieel losmaken en zorgen dat je verder kan ontwikkelen.

Wie verschoont bij jou thuis de vuilniszak? Of brengt de kinderen naar bed? Wie beheert het geld en betaald de rekeningen of hebben jullie ieder afzonderlijk je eigen potje spaargeld en factuurtjes te betalen. Betekend een avondje uit voor jou gezellig weg met je partner of heb je vooral tijd voor jezelf nodig om lekker te stappen met je vrienden of vriendinnen? Wat heb jij nodig om liefde in je leven te ervaren? Gezelligheid met een partner of verschillende mensen. Of heb je helemaal niemand nodig om liefde te ervaren, is het iets wat je zelf in gang zet? Er is zoveel te verzinnen. Ieder huisje heeft zijn kruisje. Zoveel mensen, zoveel verschillende manieren om dingen uit te voeren of aan te pakken. Wat voor de een de normaalste zaak van de wereld en heel ‘logisch’ is, kunnen voor de ander zo vreemd zijn als maar kan. Overigens hoeft geen van bovenstaande zaken verkeerd te zijn. Iedereen heeft er zijn voorkeuren in.

Die voorkeuren ontstaan doordat we opgroeien en ervaringen opdoen. We geven betekenis aan dingen die gebeuren in ons leven en hangen er onze eigen waarden en oordelen aan. Zo kan iemand die steeds weer aandacht krijgt omdat hij irritant doet een regel formuleren waarbij het onderbewuste bepaald dat je liefde of verbondenheid ervaart als er irritant gedaan wordt. Dat kan goed mis gaan een gegeven moment. Of dat we liefde voelen en ervaren wanneer onze partner zegt dat hij of zij van ons houdt. Zo maken we met de jaren allemaal onbewuste regels die ons leven

gaan sturen. Vaak zijn die regels te koppelen aan de belangrijke waarden, behoeftes of emoties die we in het leven willen ervaren. Diezelfde regels krijgen ons vaak in de problemen wanneer het even tegen zit. Of wanneer we ons willen ontwikkelen op nieuwe gebieden. Op onbekende paden worden regels op de proef gesteld en komen we er weleens achter dat de huidige regels niet meer werken en maken we nieuwe aan. Gaandeweg leert men, maar maken we ook wel eens keuzes in regels die ons niet dienen en ons denken of doen vastzetten in verkeerde patronen waar we niet uitkomen.

Neem nou het laatste voorbeeld over liefde ervaren wanneer onze partner zegt dat hij of zij van ons houdt. Wat als onze partner een moeilijke tijd doormaakt of het gewoon even druk heeft. En ze zeggen die dag of een bepaalde periode even niet dat ze van ons houden. Niet omdat dat zo is, maar gewoon omdat ze er niet aan denken of omdat er iets anders gebeurt op dat moment. Houden ze dan niet meer van ons! Ervaren we dan geen liefde? Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat hun partner minstens drie keer per dag moet zeggen dat ze van hen houden. En in ieder geval wanneer we ’s-ochtends op staan, wanneer we bellen met lunch en wanneer we de dag weer beëindigen en oh ja, ook nog wel een keer of twee tussendoor zelfs. Het mag niet zomaar gezegd worden. Er moet een gebaar aan vooraf gaan en echt gemeend zijn. Zie je het voor je? Doe je het zelf ook? Misschien niet dit voorbeeld maar er zijn vast wel andere regels te vinden die je jezelf hebt aangeleerd die best absurd kunnen zijn.

Kinderen die ouders tegenspreken is ook een leuk voorbeeld. Voor de een kan dat betekenen dat ze geen respect hebben voor wat de ouders zeggen. Voor een ander kan dat betekenen dat het kind zelfstandig is en een eigen mening heeft en de ouder het kind goed heeft opgevoed. Betekenis geven is de basis voor regels samenstellen. Wat nou als de ene ouder tegenspraak goed vind en de andere ouder de regel heeft ontwikkeld geen tegenspraak te dulden. De een kan dan voor de ander opkomen en inspringen waar dat wellicht helemaal niet nodig is. Dat geeft mogelijk spanning bij de ouders die zijn uitwerking op de kinderen heeft. Het komt vaker voor dan je denkt.

Wanneer de regels die je voor jezelf hebt opgesteld in de weg staan om je belangrijkste behoeftes en emoties te ervaren kan dat voor behoorlijk wat frustraties zorgen. De meeste mensen creëren hier een gegeven moment onbewust uitdagingen voor zichzelf. Diezelfde regels kunnen we met eenvoudige strategieën ombuigen op zo’n manier dat je de controle terug krijgt en niet afhankelijk bent van anderen voor het realiseren van de verkeerde complexe regels. Je bent pas echt gelukkig op het moment dat je regels hebt voor jezelf waar je zelf controle op uit kan oefenen. Laat je niet langer leiden door emoties en regels waar je geen controle over hebt en waar je afhankelijk bent van anderen. Die moet je dus gewoon aan je laars lappen, kan jij dat?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =