Stoptober
10 okt 2016

Stoptober

Oktober is de maand van stoppen… de zomer is gestopt en ook veel mensen maken gebruik van Stoptober om te stoppen met roken. Als je iets 28 dagen volhoudt, heb je grote kans dat het blijvend is. Dus elkaar ondersteunen om te stoppen met roken…Mooi! Uit onderzoek is gebleken dat na de zomervakantie ook veel mensen willen stoppen met hun relatie. Wellicht zijn jullie wel een van de koppels die het na de vakantie eigenlijk niet meer zien zitten. Wellicht nog 1 poging willen wagen om te redden wat er te redden valt. Of na teleurstelling nu toch echt wel tegen stoppen aan zitten. Het niet meer zien zitten, er klaar mee zijn!

Dan komt hier de hamvraag! Waarom stoppen? Soms kan je het maar helder hebben….
Maak eens een lijstje voor jezelf. En dat hij zijn sokken nooit opruimt of dat zij haar jas over de bank heen legt ipv aan de kapstok zouden niet echt redenen moeten zijn om te stoppen….. Wel irritant en vervelend, maar echt een reden om de relatie te beëindigen?

Maak nu ook eens een lijstje ‘waarom niet stoppen’ met de relatie! Soms staan we niet stil bij de gevolgen van het beëindigen van een relatie. Natuurlijk kunnen we wel verzinnen dat het moeilijk is voor alle partijen en zeker als er kinderen in het spel zijn. Maar de echte diepgang overzien we vaak niet. Je hebt het wellicht vaker gehoord, maar we nemen ons zelf echt mee naar de volgende relatie!

Goed als deze twee uitersten helder zijn…. Wat moet er gebeuren, wat wil je dat er gebeurd zodat je niet hoeft te stoppen? Als je morgen wakker zou worden en het zou helemaal goed zijn, wat zou er dan zijn veranderd? Heb je helder voor ogen hoe je het graag zou willen zien? En hoe haalbaar is dat? Wat zou je partner moeten veranderen en wat zou jij moeten veranderen om het in ieder geval bespreekbaar te maken?

We hebben allemaal triggers die in een keer een gevoel of emotie naar boven brengen. Dat kan iets zijn van vroeger of waar we bang voor zijn. Een reactie op een actie.
Het kan heel goed zijn dat je partner iets doet (vaak onbewust) wat bij jou telkens in het verkeerde keelgat schiet. Waardoor je er helemaal klaar mee bent! Welke trigger is dat? Wat doet of zegt jouw partner waardoor dat gevoel naar boven komt? Weet je welke triggers jij afgeeft zodat je partner in de verdediging schiet. Wat doe of zeg jij waardoor je je partner echt kwaad kan krijgen? Weet je dat? Of doe je dat onbewust (en soms stiekem bewust)?

Begrijp me niet verkeerd, soms is stoppen de beste oplossing voor alle partijen…. Zeker als je je niet veilig voelt in de relatie of je wordt belemmerd in je persoonlijke ontwikkeling. Maar stel jezelf eens serieus de vraag… Welke triggers geven we elkaar? En wat zegt dat ons? Kunnen we daar wat mee? Als we weten wat de triggers zijn dan kan je ook met je partner een strategie verzinnen om er mee om te gaan of er voor te zorgen dat het bespreekbaar is. ‘Your problem is your gifts’ en het aanpakken van die triggers of de problemen in je relatie kan wel eens gaan zorgen voor een fantastische ontwikkeling wanneer je het op de goede manier aanpakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

16 + veertien =