Notice: wpdb::prepare werd verkeerd aangeroepen. De query bevat niet het juiste aantal placeholders (2) voor het aantal query-argumenten (3). Lees alles over foutopsporing in WordPress voor meer informatie. (Dit bericht is toegevoegd in versie 4.8.3.) in /var/www/vhosts/koachz32/public_html/wp-includes/functions.php on line 4187 Vakantie stress @&^$*! | Koachz | Strategic intervention

Vakantie stress @&^$*!
15 jun 2016

Vakantie stress @&^$*!

Heerlijk! Over een paar weken Vakantie! Even lekker niets doen, genieten van de zon, van een nieuwe plek (of een oude vertrouwde plek), nieuwe mensen, energie ophalen. We kunnen er vaak een heerlijk romantisch beeld bij creëren. Helaas is de realiteit voor sommigen toch net iets anders. En vaak begint het al met de stress voordat we daadwerkelijk op vakantie gaan. Ik ga er nu even vanuit dat de plannen voor de vakantie al gemaakt zijn; waar naartoe? Met z’n tweeën, met de kids, met vrienden of andere familieleden? Voor hoelang? Wellicht ook met wat hobbels en menig discussiepunten.

Hoe komt het toch dat we het soms zo moeilijk vinden om gewoon op vakantie te gaan? Ik vind het een hele leuke vraag, maar niet zo interessant. Ik vind het veel belangrijker wat je eraan kan doen om gewoon leuk op vakantie te gaan. De hele lol van voorbereiding en  op vakantie gaan is voor sommige koppels helemaal niet leuk! Het geeft onrust en stress! De een doet niet wat de ander dacht dat hij/zij zou doen en zeker niet op de manier waarop hij/zij dat had (uit)gedacht!

Het inpakken zelf is soms al een heikel punt. Zeker als we tot het laatste moment willen doorwerken om alles af te hebben, zodat je het werk niet mee hoeft te nemen op vakantie. En dus het inpakken echt op het laatste moment (zeg maar ‘s nachts…) moet gebeuren. Ik ken mensen die op het moment dat ze echt weg gaan, knallende ruzie hebben en de een liever thuis wil blijven dan mee te gaan op vakantie. En dan heb ik het over een situatie waar alles al in de auto ligt, kinderen al in de autostoeltjes. Of mensen die bijna in scheiding liggen omdat de vakantie eraan zit te komen.  Als je dan toch een beetje bij draait, is er niet echt een lekkere ontspannen vakantiesfeer in de auto. Zeker niet als er dan ook nog gillende, huilende kinderen mee reizen die ‘s ochtends vroeg wakker zijn gemaakt om op tijd te kunnen vertrekken.

Dus hier wat tips…

Tip 1: Accepteer dat je partner het anders doet dan jij
Niet beter, niet slechter…. Gewoon anders! Spreek af wat je verwacht, wat je graag zou willen en wat  jij in je hoofd hebt qua voorbereidingen en het weggaan. Als dat helder is, dan kan je partner daarop reageren wat voor hem/haar haalbaar is en wat niet. Dan kan je het eventueel ver van te voren aanpassen en niet op het allerlaatste moment en op die manier teleurstellingen en irritaties voorkomen.

Tip 2: Kijk wat de verschillende kwaliteiten zijn
Ik zal je een voorbeeld geven. Onze vakantie ruzies gingen eigenlijk altijd over koffers inpakken. Hij wist het altijd beter, het paste helaas ook altijd beter in de koffer (wat ik tot nu natuurlijk nooit heb toegegeven) en als hij dan wat zocht moest ik dat halen, want ik wist  “toevallig” wel waar het lag. Ik voelde me altijd afgewezen omdat ik die stomme koffer niet netjes ingepakt kon krijgen en hij zijn zaakjes niet op orde had. Niet dat het allemaal zo belangrijk was, maar we liepen er om een of andere reden toch tegen aan.

Toen we er eenmaal achter kwamen  en ook accepteerden dat we verschillende kwaliteiten hebben (als op heel veel vlakken in onze relatie…) werden we een geoliede machine. Ik leg alles klaar (nouja, meneer pakt natuurlijk wel zijn eigen spullen) en hij pakt alles in! Ik weet precies wat ik bij ons heb en hij weet precies waar het ligt in de koffer. Wat een samenwerking…. Ik maak er een geintje over, maar het is zoveel makkelijker om gewoon te doen waar je goed in bent en je partner hetzelfde te laten doen.  Dat is bijvoorbeeld ook de reden dat ik nooit de auto in pak…..

Tip 3. De ervaring/beleving  is anders….
Dit is wat ik vaak van koppels terug hoor in onze praktijk;” Als het aan haar ligt, liggen we de hele dag bij het zwembad of op het strand” waarop zij dan reageert met; ” Nou, ik ga toch ook voor mijn rust op vakantie, hij wil altijd maar wat doen!”

Ik denk dan bij mezelf:” Superleuk!!” Wat een mogelijkheden om elkaar te verrassen en nieuwe dingen te ontdekken. Misschien denken sommige van jullie nu wel:” Hoezo, ze zeggen toch heel duidelijk wat ze wel leuk vinden en wat niet’. Daar ben ik het helemaal mee eens, dit koppel heeft al een voorsprong, want ze weten dit al van elkaar. Je hebt namelijk  ook mensen in een relatie die niets zeggen en alleen maar heel chagrijnig en nukkig worden als ze toch die berg op moeten of dat stadje moeten bezichtigen en dan doen we er.. ‘leuk ook nog even een kasteel achteraan”. Begrijp me niet verkeerd, daar zou ik ook niet blij van worden.

Maar hiervan wel… We ervaren dingen allemaal anders, op een andere manier. Iets simpels maar intens als…. Een ondergaande zon……Sommige mensen kunnen er niet over ophouden; de kleuren, het tijdstip, hoelang de zon er over deed, de kleuren in het water, enz.  Anderen kunnen kijken in stilte naar de ondergaande zon met een grote glimlach op hun gezicht en zijn helemaal content. Ditzelfde gebeurt ook de hele tijd in relaties en natuurlijk ook als er op vakantie gegaan wordt. Je hoeft echt niet allebei dezelfde interesse te hebben.  

Maar hier komt het leuke…. Misschien vind je partner het prima om 1 stadje te bezoeken maar ervaart het niet zoals jij het ervaart, wordt er ook niet zo heel blij van zoals jij er blij van wordt. Maar wordt wellicht wel blij om jou zo blij te zien en heeft dat wandelingetje door een stadje graag voor je over. Als je weet waar je partner wel blij van wordt, kan je dat er wellicht ook inplannen of haar/hem ermee verrassen.

Jullie gaan naar Barcelona, prachtige stad, veel te zien, de architectuur.. GEWELDIG! Vind jij! Maar je partner vind het heerlijk om op het strand te hangen? Waarom niet beiden…? Heerlijk dagje stad en dan daarna nog lekker wat zon meepikken op het strand, misschien wachten op de ondergaande zon, eten op het strand. Ga eens op zoek waar je partner echt blij van wordt en hoe hij/zij de dingen ervaart en hoe kan jij die geneugten omzetten zodat jullie er allebei plezier aan beleven?

Ik zal nog een voorbeeld geven. Ik had een koppel die telkens hier tegenaan liepen…. Zij vond stadjes helemaal niets, maar merkte dat als ze tijdens de lange wandelingen van haar man ergens in de stad een fontein tegen kwam waar ze even met haar voeten in kon badderen, ze het een heel stuk aangenamer vond. Dat is wat ze nu doen… Ze gaan alleen naar stadjes waar een fontein is, dat is nu hun gezamelijke zoektocht. Superleuk toch?!

Andersom werkt het natuurlijk ook… wil zij heerlijk de hele dag luieren op een bedje bij het zwembad? Waar kan jij je dan mee vermaken? Duik eens in een goed boek, plan de volgende dag waar je haar allemaal mee kan verrassen. Ontdek de omgeving, lees voor uit het boek waar ze mee bezig is, regel jij de drankjes en de snacks. Zodat zij echt heerlijk kan bijkomen op dat bedje bij het zwembad.

Nog een kleine laatste tip:

Tip 4. Ga eens na bij jezelf en bij je partner: Wanneer begint de vakantie eigenlijk? Als jij al helemaal blij kan worden van het plannen van de vakantie en je partner daar alleen maar stress over ervaart. Hij/zij tot het laatste moment doorwerkt en gehaast alles inpakt en pas het vakantiegevoel krijgt als hij/zij op plaats van bestemming aankomt….dan zit er ergens een heel groot gat. In de vakantie doe je alles wat rustiger aan, relaxer.

Als jij al een (klein) beetje in dat gevoel zit en ander nog helemaal niet dan is het logisch dat je elkaar aanspreekt

en dingen verwijt die er eigenlijk helemaal niet zijn. Er zijn zoveel manieren om elkaar te blijven verrassen en het leuk en spannend te houden voor jezelf en voor elkaar.  Ook tijdens de vakantie…. Of moet ik zeggen “ Juist tijdens de vakantie!”

Veel plezier deze zomer.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

elf + 2 =