Water en Vuur… Vriend of Vijand?
04 okt 2016

Water en Vuur… Vriend of Vijand?

We kunnen er niet meer omheen. Het is voorbij met de zwoele lange zomeravonden. De luchtige en vrolijke jurkjes en lekker zittende korte broeken en slippers aan onze voeten. De herfst is echt aangebroken. Met zijn gure donkere avonden die vragen om dikke sokken aan je voeten, grote slobbertruien en warme chocolademelk.  Voor de één een moeilijke omschakeling, voor de ander een heerlijke uitnodigende verandering……..Het weer wordt nat en donker en soms doen ook onze emoties hieraan mee.

Ook het leven kent verschillende seizoenen. En vaak staan we daar niet al te lang bij stil en denken dat het ons gewoon overkomt, iets waar we doorheen moeten….

Seizoenen in het leven
In ons eerste levensjaar leren we het meest, ongelooflijk welke ontwikkeling we in dat jaar doormaken.
En dan komt de puberteit, ook zo iets interessants wat er in die jaren gebeurd. Groei, ontwikkeling, hormonen en verliefdheid en andere zaken. En dan adolescentie… de ‘spanning’ van je eerste echte liefde en relatie. Samen zijn, trouwen (als dat nog gedaan wordt) en kinderen. Als er kinderen geboren worden in de relatie geeft dat een totaal andere dynamiek en ook als deze kinderen het huis uitgaan en het loslaten is een feit kan dat nogal eens voor wat veranderingen zorgen.

Midlife crisis hebben we het liever niet over, maar dat we rond die leeftijd ons leven onder de loep nemen is een gegeven. En dan pensioen…… Uiteraard is dit in vogelvlucht en elke verandering brengt aanpassingen met zich mee. Soms zelfs hele leuke en soms ook ongemakkelijke situaties.

Water en Vuur
Zo was er eens een ouder koppel aangeschoven bij een van onze workshops en we waren met een techniek bezig waarbij ze moesten kijken welke elementen (vuur, water, lucht of aarde) zij zichzelf het meest in herkende. En dit echtpaar had er moeite mee, ze wisten niet zo goed wat hun standpunt was.

Toen ik in gesprek ging, kwam ik erachter dat hij een vurige standvastige ondernemer was geweest. Hij wist wat hij wilde en kon en zorgde dat het gewoon gebeurde. Zij was een liefhebbende, verzorgende huisvrouw en moeder geweest en beiden waren heel content met de verschillende rollen die zij in hun leven samen hadden vervuld. Ze hadden 3 kinderen waar het contact goed mee was, ze genoten van hun kleinkinderen en je zou denken dat ze werkelijk nu konden genieten van hun leven en van elkaar op hun oude dag. Helaas was dit niet zo….

Hij was moe. Had eigenlijk nergens echt zin in. Na zijn pensioen was hij echt ingekakt. En zij wist niet wat haar overkwam. Hij had altijd goed voor het gezin gezorgd, initiatief genomen. Ze hadden beiden hard gewerkt en hun eigen taken ingevuld. Zij wilde nu van het leven genieten, dingen ondernemen, zien. En hij kon het gewoon niet opbrengen. Dit was echt een wig geworden in hun relatie.
Ze konden prima benoemen hoe het vroeger was maar hadden moeite om hun nieuwe situatie vorm en richting te geven.

Vriend of vijand?
Wat een kansen, dacht en zei ik. Wat mooi om dit nu van elkaar te weten. Dat hij vuur was en dat nu niet meer continue kan opbrengen. Wat een begrip kan daar uit voortkomen en wat een nieuwe mogelijkheden kan dit creëren. Hij heeft nog steeds wel vuur in zich, maar niet genoeg om continue te laten branden. Als water moest ze hem altijd blussen en temperen en nu dat hij van nature rustiger was geworden kon zij meer stromen en dingen ondernemen en hem meenemen in haar kracht, de kracht van water. In eerste instantie had deze nieuwe situatie voor onbekend terrein en spanning gezorgd, maar bij het besef dat er nu een ander seizoen was aangebroken was er ook een rust ontstaan van begrip naar elkaar. Waarbij ieder in zijn kracht kon blijven en zijn element weer kon oppakken waar en wanneer dat nodig was.

De verwijten van waarom dingen niet meer gedaan werden konden plaatsmaken voor begrip en nieuwe invulling van rollen in de relatie. Hij kon vuur zijn op de momenten dat het echt nodig was en zij kon alle andere momenten opvullen en aanvullen met de kracht van water om zo te zorgen dat ze samen vooruit bleven gaan in dit nieuwe seizoen van de relatie.

Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik na de workshop terug kreeg dat ze zo enthousiast waren dat er duidelijkheid was gekomen in hun nieuwe fase. Ze vonden het fijn dat ze op een rustige manier, vol met humor hun nieuwe pad samen konden bepalen. Dat het spannend was dat ze ondanks hun leeftijd en de jaren die ze al samen waren toch nog op zoek konden naar een nieuwe invulling. Er was wederom een nieuw seizoen aangebroken….

We horen graag jou input en ervaringen hiermee. Laat een reactie achter bij de opmerkingen van dit bericht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

17 + zestien =